Mechanic under hood

våra tjänster

service

Vår tro är att ett serviceprogram som noggrant testats och tagits fram av biltillverkaren skall gälla hela bilens livslängd och inte något man skall slarva med.

Framför allt inte om man vill att bilens garanti och försäkringen skall gälla. Bilarna av idag har längre serviceintervaller, det är dock ingen garanti för att allt håller till nästa service.

Det är många yttre faktorer som tex väglag, körschema och körsätt som alla på sitt sätt påverkar komponenternas livslängd och att bilen kan varna ”dags för service” betydligt tidigare.

En del bilmärken och modeller har återkommande fel och då rekommenderar vi hellre våra kunder att åtgärda/byta före intervallen för att vara på den säkra sidan.

Att vänta in i det sista kan bli väldigt kostsamt.

 

reparation

En reparation skall alltid ska vara fackmässigt utförd, dvs att vi som bilverkstad alltid ska följa biltillverkarens rekommendationer för vad som gäller för just din bil.

Exempelvis är dagens motorer väldigt precisa, med felaktig olja ökar du  bränsleförbrukningen och avgasutsläppen vilket påverkar vår miljö negativt. En felaktig olja kan även skapa skador såsom defekta avgasreningssystem och i värsta fall motorhaveri.

En vanlig fråga vi får är ”ska jag välja nytt eller begagnat” och svaret måste baseras på vilken typ av reservdel, ålder på bilen, tidigare utförda arbeten samt skick och värde på bilen.

I vissa fall lönar det sig inte med att köpa begagnat då vissa komponenter inte går att programmera om till bilen.

FELSÖKNING

Dagens bilar är långt ifrån de logiska och gedigna bilarna från förr där man i princip bara ”bytte ut” delarna. Branschen säger att det har aldrig varit så bra kvalitet på bilarna som idag. Men med bra kvalitet kommer också extremt avancerad teknik.
Idag styrs bilar av väldigt många olika små datorer, sk styrdon och gateways, en del är lättare att laga än andra. Utvecklingen går med explosiv fart, framför allt i säkerhetsteknik, karosseri och pyroteknik och telematik. Särskilt komplicerat kan elsystem i el och hybridfordon vara. Utvecklingen de kommande åren kommer att innebära många nya tekniker och funktioner.

Vi får ofta frågan om vad en felsökning kostar. Idag är det väldigt svårt att i förväg säga, man kan likna det vid frågan ”Hur långt är ett snöre”?
Prisbilden beror mest på vilken typ av felsökning det är som ska göras och på hur komplext felet är.

Fel som bara uppstår ibland är oerhört svåra att felsöka så för att du ska slippa onödiga felsökningskostnader och att behöva besöka verkstaden flera gånger gör du bäst i att försöka få med felet/ljudet/beteendet på film som du kan visa upp hos verkstaden innan du bokar tid för en felsökning. 

air condition

Ett AC system behöver regelbunden service för att fungera effektivt.

Även om din AC fungerar bra så ger en AC-service ökad livslängd på systemet samt att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden.

Man vet att AC-system tappar ca 5-8% köldmedel/år och den förlusten gör att kompressorn får arbeta hårdare för att uppnå samma effekt. Detta kan på sikt leda till ett kostsamt kompressorhaveri. AC systemet arbetar med temperaturer ner till under 0 och upp till 82 grader.

Vintertid så startar bilens AC system även om bilen har defrosterfunktion. För att snabbt ta bort fukt och få torr varm luft på vindrutan startar fordonets AC kompressor, denna funktion används året runt.

Det samlas lätt fukt, damm, pollen och smuts i förångaren som kan orsaka sporer (svampodling). Detta skapar ofta dålig lukt/luft i kupén och kan även ge allergiska besvär. Då kan det vara på sin plats att göra en AC-rengöring och byta ut till ett rent kupéfilter!

TILLBEHÖR & RESERVDELAR

Hos oss kan du köpa original reservdelar och tillbehör till 26 bilmärken.

Vi erbjuder försäljning & montering av:

 • Nycklar
 • Fälgar & Däck
 • Extraljus & Ledramper
 • Dragkrok
 • Diesel & Motorvärmare
 • Takboxar & lasthållare
 • Hundbur

Även om vi inte är auktoriserade för just ditt bilmärke kan vi hjälpa dig ordna fram din del eller ditt tillbehör ändå. Vi är även anslutna till Autoexperten vilket ger oss tillgång till deras stora sortiment och snabba leveranser på det mesta som tillhör bilen.

 

GLASARBETEN

Bilens vindruta är en viktig del av krockskyddet. Ett litet stenskott kan snabbt bli större, laga det så snart du kan för att slippa byta vindrutan – bra både för ekonomin och miljön.

Är stenskottet för stort för att laga eller om du har fått en spricka i vindrutan måste den bytas. Kostnaden täcks av din bils glasförsäkring och du betalar endast en självrisk.

Du behöver inte åka till glasmästaren för att få det gjort  – alla våra verkstäder byter vindrutor dagligen, du kan också få det gjort i samband med service eller reparation.

På de varumärken vi företräder använder vi original vindruta specifikt framtagen till din bil. För andra bilmärken används högkvalitativa Pilkington, leverantör till många original vindrutor.

Vi reparerar alla typer av glas, vindruta, sidorutor och panoramaglas.

Mekar under huven

skadebesiktning

Har du råkat ut för en olycka eller en krock eller rent utav skadegörelse?

Du kan skadebesikta din bil på alla våra verkstäder och de allra flesta skadereparationerna sker hos vårt Skadecenter i Tyresö eller med våra andra kontrakterade skadeverkstäder.

Du kan välja att skadebesikta din bil själv online eller boka en tid hos oss någon av våra anläggningar så hjälper vi dig. 

Läs mer om skador/skadebesiktning hos oss här.

 

Mekar under huven

hjulinställning

Vid en hjulinställning kontrolleras vinklarna på bilens alla fyra hjul. Hjulinställningen bör alltid kontrolleras vid:

 • montering av nya däck
 • efter byte av  styrleder
 • efter byte av spindelleder
 • efter byte av bussningar och efter byte av stötdämpningar

En korrekt hjulinställning gör ditt fordon säkrare och du undviker – dåliga köregenskaper, en ökad bränsleförbrukning och en kortare livslängd på dina däck.

 

Mekar under huven

hjulskifte

Ett hjulskifte inkluderar inte arbete som: balansering av hjul, montering av lösa däck utan fälgar eller däckbyte, montering och kodning/klooning av TPMS ventiler, nya däck, däckhotell eller liknande.

Godkänt minsta mönsterdjup för vinterdäck är 3mm, vi rekommenderar att byta vid 4mm

Godkänt mönsterdjup för sommardäck är 1,6 men vi rekommenderar att byta vid 3mm.

Ålder på dina däck bör max vara 6 år men skicket avgör. Fråga oss vid besöket.

fler tjänster

AC-service

Var noga med underhållet av din AC!

Ett AC system behöver regelbunden service för att fungera effektivt. Även om din AC fungerar så ger en AC-service ökad livslängd på systemet samt att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden.

Man vet att AC-system tappar ca 5-8% köldmedel/år och den förlusten gör att kompressorn får arbeta hårdare för att uppnå samma effekt.

Detta kan på sikt leda till ett kostsamt kompressorhaveri

oljebyte

Kraven på dagens olja är betydligt större idag då den skall hjälpa till att hålla nere bränsleförbrukningen, samt att hantera partiklarna i motorn under längre serviceintervaller. På dagens bilar krävs t.o.m en speciell olja för partikelfiltret.
Detta klarar inte en billig olja av.

En sämre olja betyder ökad bränsleförbrukning, ökat motorslitage samt att motorerna har lättare att sätta igen.

Viktigt att tänka på är att om man inte använder den rekommenderade oljekvalitén gäller inte heller garantin på bilen, och försäkringsbolagen kan neka maskinskadeförsäkningen på er bil.
 
Att använda billig/sämre/fel olja eller att hoppa över oljebyten är för motorn som att borsta tänderna med sand! Den blir tillslut helt förstörd och medför stora kostnader att byta.

ac-reparation

Att vara utan AC är nästan olidligt när det är varmt och när det regnar immar rutan igen och man kan få svårt att se ut.

Om du behöver reparera din AC så hjälper vi er självklart med det också. Kostnad och tidsåtgång varierar bland märken och modeller. Fråga oss så får du en offert på just din modell.

Vi vill poängtera att som ackrediterad och auktoriserad AC-verkstad följer vi miljöskyddslagen och fyller därför ALDRIG på ny gas i ett defekt AC-system.

punkalagning

Om olyckan är framme så kan vi hjälpa till med punkalagning. I vissa fall, om däcket är allt för skadat kan en punkalagning inte genomföras och däcket bör istället bytas ut.

motorbyten

En motor innehåller många komponenter och att någon av dessa inte håller är inte ovanligt. Ibland räcker det att bara byta komponenter ibland inte.

Att byta motor är kostsamt oavsett bilmodell. Vi har rätt utbildning och verktyg för att utföra motorbyten så att du kan känna dig trygg.

ljusinställning

Välfungerande belysning som ger ett bra ljus i trafiken men som inte bländar andra trafikanter är ett enkelt sätt att öka körsäkerheten.

Bilens belysning kontrolleras noga på bilbesiktningen så om lyktorna inte fungerar som de ska så innebär det oftast att bilen inte blir godkänd i besiktningen.

feltankning

Om du har råkat tanka i fel bränsle är det viktigt att inte starta motorn.

Om motorn inte startats kan det räcka med att tömma bränslesystemet och därmed undvika större skador.

Om du trots allt gjort det och hunnit köra iväg dras bränslet in i systemet och motorn kan förstöras – stanna därför genast motorn och bärga bilen till närmaste verkstad.

Maskinskadeförsäkringen gäller för skador som beror på feltankningar.

däckhotell

Vi kan erbjuda er förvaring av era däck/hjul i vårt däckhotell med en personlig lagerplats hos oss i Stockholm.
Vi kontrollerar dina däck inför varje säsong och behöver de bytas ut kontaktar vi dig i god tid före säsongen startar.

Vid förvaring i vårt däckhotell ingår ett hjulskifte/säsong.

Byter du hjulen hemma själv och har problem med felmonterade eller fastrostade bultar? Vi kan hjälpa dig med lossning av bultarna.

däck

Däck är inte bara svarta och runda utan också det enda som är i kontakt med vägbanan och utgör en väsentlig del av trafiksäkerheten för dig som trafikant.

Att köra med slitna/snedslitna däck är inte bara farligt, det ökar din bränsleförbrukning avsevärt och försämrar dina köregenskaper drastiskt.

Alltför många åker runt med alldeles för dåliga däck, bara för att du uppfyller lagkraven i mm betyder det inte att de uppfyller säkerheten!

När man väljer att köpa nya vinterdäck är det viktigt att välja däck som är anpassade för det nordiska klimatet. Vad det gäller sommardäck kan man titta på märkningen. Vi rekommenderar dig att alltid välja kvalitet före pris.

För att bilen skall ha perfekta köregenskaper bör man minst byta däck i par. På fyrhjulsdrift bör alla fyra bytas samtidigt.

Ta reda på vad som gäller just för din bil, mycket information finns att hitta i bilens instruktionsbok.

bilvård

Ta hand om din bil och öka bilens livslängd.

För att vi ska kunna göra en rostskyddskontroll eller en skadebesiktning måste bilen vara ren.

Hinner du inte tvätta själv eller vill du hellere att vi gör det i samband med service, säg bara till vid bokning.

Vi erbjuder in och utvändig tvätt på alla våra anläggningar!

En ren bil är trevligare att köra och för andra att besöka. Se till att sköta om bilen regelbundet både utvändigt och invändigt så ökar chansen till ett problemfritt bilägande.

 

biltest

Ett biltest är värdefull hjälp när du ska köpa eller sälja en bil. 

Vi gör ett omfattande test av fordonet och koncentrerar oss på sådant som kan vara svårt att bedöma.

Utöver de vanliga kontrollerna noterar vi även fordonets körstabilitet, eventuella vibrationer och beteendet på väg. Vi prövar alla växlar. Vi lyssnar och känner efter hur motor, kraftöverföring, styrning, fjädring/stötdämpare och bromsar fungerar. Dessutom kontrollerar vi däckens mönsterdjup, chassidetaljernas kondition och karosseriets rostskydd.
Efter provkörning lyssnar vi på motorn både på tomgång och förhöjt motorvarv.

Testet tar ca en timme och du får ett protokoll med information om bilens skick vilket gör det enklare för dig att bedöma värdet på det du ska köpa eller sälja

släcka 2:or

Fick du en anmärkning vid besiktning eller vid flygande inspektion?

Vi är ackrediterad verkstad (ej Lidingö) för att släcka 2:or så du behöver inte åka och göra en ombesiktning.

Ta med besiktningsprotokollet så kan vi både reparera anmärkningarna och släcka dem efter avslutad åtgärd.

besiktning

Vi du slippa besiktning? Vi kan ordna med att utföra besiktning av din bil i samband med besöket hos oss, säg till vid bokning.

strålkastarrenovering

(Kan endast utföras på plaststrålkastare)

När lyktglasen i plast blir slitna försämras både ljusbild och förarens förmåga att upptäcka faror längs vägen. Det kan också ge en tråkig anmärkning på besiktningen.

Istället för att köpa nya strålkastare som kostar kan du nu renovera dina gamla lyktor för en mycket lägre kostnad.

Sliten och gulnande plast går att återställa ganska bra genom att man noggrant rengör plasten, polerar bort repor och beläggningar och sedan förseglar ytan. Slutresultat beror helt och hållet på plastens ålder och skick och kan därför variera.

Skyddet som läggs på är baserat på nanoteknik och skyddar gamla såväl som nya strålkastare under lång tid.

Dräger alkolås

Att montera ett alkolås är en ganska komplex process som kräver att montören är auktoriserad.

För ett villkorat alkolås, dvs om du har kört rattonykter och domstolen har förordat att du inte får köra bil utan ett villkorat alkolås installerat, krävs det att installatören är såväl auktoriserad som certifierad för att arbeta med just villkorade alkolås. 

Vi hjälper dig med montering och kalibrering av alkolås

etanolkonvertering

Alla har inte råd att köpa eller äga en elbil, men många vill ändå kunna göra hållbara val. Då är efterkonvertering ett bra alternativ. En bensinbil som konverterats och istället tankas med etanol kan minska sitt koldioxidutsläpp med över 50%.

En etanolkonvertering är ett relativt enkelt ingrepp, som egentligen innebär att man leder bränslet genom en sensor som då känner av blandningen av etanol och bensin samt motorns temperatur. Utifrån det anpassas insprutet av bränslet till motorn. 

Efter konverteringen kan du välja att tanka både etanol, eller bensin när du behöver det.

cng inspektionintyg

Om inte bränsletankarna är frilagda vid besiktning krävs ett gasintyg, som vid besiktningstillfället inte får vara äldre än 15 månader.

Intyget kan omfatta endast gastank/gastankar eller hela bränslesystemet för gas.

Vi utför gasinspektioner och utfärdar gasintyg.

hämta/lämnaservice

Svårt att hinna till verkstaden?

Inga problem, vi kan erbjuder hämta/lämna service för både privatpersoner och företag.

Ange dina önskemål vid bokning.

hyrbil

För längre verkstadsbesök (flera dagar) tex skadereparationer, rekommenderar vi att ni hyr en bil.

Ta först reda på om ditt försäkringsbolag ersätter en hyrbil ett antal dagar (se ditt försäkringsbrev)

Meckigt?

Vi hjälper er gärna att ordna med bokning av hyrbil som sen finns redo hos oss dagen då du lämnar in din bil.

Lånebil

Våra lånebilar är enbart tänkta som en transportlösning ÖVER DAGEN och kan bokas i mån av tillgång. 

Säg till vid bokning.

VÅRA LÅNEBILSVILLKOR Alla priser ink moms.

Självrisk vid stöldskada eller annan skada vållad av låntagaren är för närvarande 15 000 kr. Med självriskreducering sänks självrisken till 5 000 kr.

Lånebilen är gratis, fria mil men kostnad för självriskreducering a 350 kr/dygn

Bilen är fulltankad vi utlämning och återlämnas fulltankad. Kvittot att bilen är tankad skall uppvisas vid återlämning eller så debiteras full tank vid återlämnandet (ca 1 000 kr)

Bränsle, parkeringsvavgifter och ev. trängselavgift betalas alltid av låntagaren. Vid parkeringsböter som ej betalas av kund tar vi ut bötesbeloppet och 250 kr för handläggandet.

Rökning i bil eller medförande av djur i bil är INTE tillåtet. Överträdelse av regel ger verkstaden rätt att ta ut en saneringskostnad a 3000 kr.

 

Lånecykel

Du kan boka en gratis lånecykel. Hjälm, lås och regnkappa ingår i lånet.
Att låna cykel är gratis.

Skulle däremot cykeln bli förstörd eller stulen under din låneperiod utgår en avgift à 1500 sek. För en förlorad hjälm eller lås utgår en avgift á 200 kr.

varför sån priskillnad på service?

HUR KAN DET SKILJA SÅ I PRIS – det är väl samma sak jag köper?

Nej tyvärr är det inte alltid samma sak man köper. Den största faktorn för priset är vilken typ av service du väljer att göra.  Även bilmärke, modell och utrustningstyp på din bil spelar in. Det finns många olika typer av service och innehållet skiljer sig väldigt åt. 

Vill du att din garanti skall fortsätta att gälla måste du följa din biltillverkares service & underhållschema till punkt och pricka.

När bilen blivit några år på nacken och man är utanför garantitid så är det vanligt att man gärna plockar bort åtgärder i servicen för att få ned priset lite. Även om bilen är äldre behöver den fortfarande service och underhåll för bästa funktion så vi rekommenderar att följa den intervall som biltillverkaren satt upp. Man slutar ju inte borsta tänderna bara för att man blir äldre?

Vårt jobb som verkstad är att rekommendera dig rätt men du bestämmer såklart  – vi kan sälja exakt den service du vill ha.

Har du fått två olika priser? Jämför först offerterna mot varandra innan du bestämmer dig, är det exakt samma innehåll?

  "

  servicens innehåll

  Servicens innehåll påverkar priset.

  Säkerställ att:

  • att det som byts ut på din bil har rätt specifikationer så att din garanti gäller (olja är en sån sak)
  • att verkstaden kan utföra kampanjer/uppdateringar på din bil.
  • att personalen har rätt utrustning & kompetens för att slutföra hela arbetet så du slipper åka till annan verkstad för att lösa det sista och därmed betala två räkningar.

   

   

  "

  typ av service

  Typ av service påverkar priset. Vilken service har du offererats?

  • Basservice (en lite enklare service med få kontrollpunkter)
  • Inspektion (också en enklare service mellan de större servicearna)
  • Ekonomiservice (en enklare service med ekonomireservdelar)
  • 4+/5+/8+/eller Classic service (en enklare service när din bil blivit några år)
  • Originalservice (den rätta servicen om man frågar den som tillverkat bilen)

   

   

  "

  typ av bil

  Typ av bil  påverkar priset.

  • Bilmärke
  • Bilmodell
  • Utrustningstyp

  vi har prisgaranti*

  På originalservice enligt biltillverkarens serviceschema och enligt nedan villkor.

  *Vi prismatchar giltig offert inom 20 km radie. (Gäller ej för tecknade serviceavtal)

  • Offerten får ej vara äldre än 30 dagar.
  •  Samtliga servicepunkter, olja och reservdelar finns specificerat på offerten och följer din biltillverkares rekommendationer.
  • Prisgaranti gäller på offerter till ordinarie pris och kan inte kombineras med andra erbjudanden och/eller rabatter.