Min bil lånebil

f.a.q

värdefulla tips innan du lämnar in bilen
  • För din säkerhets skull uppskattar vi om du själv tömmer bilen på värdesaker, innan du lämnar in bilen hos oss.
  • Har du en servicebok i pappersform? Lägg gärna fram den på passagerarsätet i så fall.
  • Glöm inte att också lägga fram låsbulten till hjulen. Även om du inte ska byta däck kan vi i vissa fall behöva demontera hjulen för att komma åt och reparera.
vad händer när jag lämnat in bilen?

Vi tar in bilen så snart vi kan, vi utför de punkter som beställts av dig.

Skulle något annat avvikande mot förmodan visa sig under service/reparationens gång kontaktar vi dig med rekommenderad åtgärd. Ibland kan vi behöva skicka dig foton eller ett ljudklipp för att du skall få se/höra själv.

Inget annat utförs på bilen utan ditt godkännande.

NÄR BILEN ÄR KLAR:

Om inget särskilt är överenskommet mellan dig och verkstaden så ser vi annars till att i god tid kontakta dig när din bil är eller håller på att bli klar så att du kan ta dig till verkstaden. Oftast sker detta per telefonen men om du för stunden är upptagen/eller om du inte kan svara skickar vi istället ett sms.

Meddela gärna oss vid inlämning hur du vill bli kontaktad.

Varför säger ni att ni behöver bilen i flera dagar?

Modernare bilar har  allt mer komplexa system och en stor mängd elektronik.

Vårt klimat med snö och vägsalt skapar ofta udda elektriska fel som kan vara svåra att lokalisera. Vid såna komplexa felsökningar kan man behöva extra teknisk support från biltillverkaren och då de flesta av dem finns på andra sidan klotet och har andra tider än oss gör att besked kan dröja till sent dagen efter.

Vi vill också ha god tid på oss att göra alla de tester som krävs för att kunna ställa en korrekt diagnos.

hur kan det ta månader innan delen kommer, ni sa 2 veckor?

Biltillverkarna lider ännu av sviterna av Covid-pandemin då flera fabriker fick stopp i produktion pga att de var tvungna att flytta verksamheten eller till och med att fabriker lades ned. Detta tillsammans med ett krig i Ukraina har gjort att vissa komponenter inte finns pga råvarubrist eller inte kommit tillbaka till ”normal”  produktion. Detta innebär att vissa delar inte finns att köpa eller har väldigt lång leveranstid.

Vi kan bara delge er det leveransbesked som vi får av tillverkaren, sen att de flyttar fram leveransdatum gång på gång är väldigt frustrerande men det är tyvärr helt utanför vår påverkan.

Kan jag vänta kvar?

Vi tar in alla bilar mellan 7-9 på morgonen beroende på överenskommelse.

Exakt tidpunkt när just din bil tas in på verkstaden är svårt att i förväg säga. Vi brukar därför rekommendera att man väntar hemma eller på arbetet så hör vi av oss så snart bilen är på väg att bli klar.

Är det ett kort besök, tex ett hjulskifte får du gärna stanna kvar.

Vi bjuder på kaffe, te eller vatten. Det finns också tillgång till tidningar och fri Wifi om du vill arbeta medan du väntar.

FINNS ERSÄTTNINGSBIL/LÅNEBIL?

Du kan i samband med inbokning av din bil även boka en av våra lånebilar över dagen i mån av tillgång. (Endast för lån över dagen)

Lånebilen är gratis men vi tar ut en självriskreduceringsavgift på 350 kr per dygn.  Självriskreduceringen sänker din självrisk från 15000 kr till 5000 kr om olyckan skulle vara framme.

För enkelhetens skull är bilen fulltankad vid uthämtning och du lämnar tillbaka lånebilen fulltankad och uppvisar kvitto på tankningen – även om du bara kört en kort sträcka.
Är bilen inte fulltankad eller saknar ni kvitto på  tankning debiterar vi er för en full tank. 

Ev trängselavgifter och parkeringsavgifter och böter debiteras alltid låntagaren.

Tänk på att en del är allergiker/astmatiker och det är därför inte tillåtet att röka i bilen, ej heller medföra djur. Vid överträdelse av denna regel har verkstaden rätt att ta ut en saneringskostnad om 3000 kr.

Behöver du en bil för flera dagar kan vi hjälpa dig att hyra den genom Circle K, Hertz MABI, Avis eller liknande. Säg till vid bokning.

Lånecykel

Du kan om du hellre vill, boka en gratis lånecykel. Hjälm, lås och regnkappa ingår i lånet.
Att låna cykel är gratis men behöver bokas.

Skulle däremot cykeln bli förstörd eller stulen under din låneperiod utgår en avgift à 1500 sek. För en förlorad hjälm eller lås utgår en avgift á 200 kr.

varför måste jag förskottsbetala?

Det är inte hållbart vare sig för miljön eller ekonomin att ta hem reservdelar som vi inte kan sälja om kunden ångrar sig. Vi vill försäkra oss om att det kunden vill beställa också hämtas ut/åtgärdas.

De flesta av de biltillverkare vi företräder tar inte emot returer av elektroniska komponenter, speciallackade delar eller andra chassibestämda reservdelar.

Andra mer ”frekventa” delar kan man försöka göra en returansökan på -OM returansökan går igenom så blir det ändå en returavgift om ca 40% + fraktkostnaden för dig som kund.

hur blir jag fakturakund?

FÖR PRIVATPERSONER:

Vi kan nu erbjuda fakturabetalning genom Resursbank. Ansökan innebär en kreditupplysning hos Resursbank.

FÖR FÖRETAG MED VAGNPARK:

Ansök om att bli vår businesspartner samtidigt som du bokar tid så hinner vi processa din ansökan lagom till besöket. Ange reg.nr för era företagsbilar. Ansökan innebär en kreditupplysning hos Dun & Bradstreet. Ansökan gör du här.

FÖR SKADEVERKSTÄDER/BILVERKSTÄDER:

Ansök om att bli vår businesspartner Skadeverkstad/Bilverkstad samtidigt som du skickar en reservdelsförfrågan så hinner vi processa din ansökan lagom till er skarpa beställning. Ansökan innebär en kreditupplysning hos Dun & Bradstreet. Ansökan gör du här.

 

varför måste jag svara på kundenkät?

Vi  på Min bil och biltillverkarna är måna om dig som kund och att du skall bli nöjd med vårt arbete. Kundernas betyg ger oss bra feedback på hur besöket hos oss var.

En kort tid efter besöket kommer en enkät eller en länk från reco.se skickas till dig som vi skulle uppskatta mycket om du ville svara på.

Endast 5 recobollar och 9-10:or i enkäten anses som godkänt betyg så vi skulle uppskatta om du vill ange något av det om du var nöjd med ditt besök.

varför tar mitt skadeärende så lång tid?

Ett skadeärende är en process med flera inblandade parter. Du, din bil, ditt försäkringsbolag och den verkstad som skall utföra åtgärden.

Du eller vi skadebesiktar bilen okulärt och skickar in en kalkyl till försäkringsbolaget. Om försäkringsbolaget godkänner kalkylen bokas en tid för skadereparation in.

Oftast flyter våra skadereparationer på smärtfritt men ibland när bilen demonteras kan man upptäcka fler skador som inte syntes vid den okulära besiktningen.

Det kan göra att det åtgår fler reservdelar än vad som först estimerats. Detta gör att vi måste avbryta reparationen för att skicka in en tilläggskalkyl till ditt försäkringsbolag. Om och så snart den godkänts beställer vi tilläggen av reservdelar och när delarna till din bil kommit kan vi fortsätta med reparationen igen.

Detta produktionsstopp tillsammans med, krig, långa leveranstider och viss materialbrist påverkar såklart ledtiden för din reparation och är tyvärr inget som vi kan förutse eller påverka.

garanti - måste jag betala?

Ett garantiärende är en process med flera inblandade parter. Du, din bil, ditt bilmärke och den verkstad som skall utföra åtgärden.

Innan garantireparation kan påbörjas måste bilen undersökas för att fastställa vad som är orsak till felet och om det omfattas av bilens fabriksgaranti.

Om felet inte är ett garantifel omfattar garantin inte felsöknings/undersöknings/reparationskostnader utan då är det du som kund är den som betalar undersöknings/felsökningskostnaden/reparationskostnader.

EXEMPEL PÅ FEL SOM INTE OMFATTAS AV GARANTI ÄR;

§ Fel som tillföras normalt slitage eller beror på en olyckshändelse, vanvård,  eller jämförlig händelse, onormalt brukande eller liknande förhållande på ägarens sida.

§ Att det inte finns något produktfel utan felet är en produktegenskap och/eller normalt arbetsljud.

§ Fel som orsakats av en slitagedetalj, tex bromsbelägg som är utslitna.

§ Fel som orsakats av bristande underhåll.

§ Fel som orsakats av felaktigt brukande enligt instruktionsbok.

§ Fel orsakat av ytter åverkan, tex påkörning, stenskott, ovarsam hantering.

§ Inget fel funnet vid undersökning.

(Har du ex ett missljud som bara uppstår ibland så ska du försöka få med det på film och ta med klippet till verkstaden)

§ Att kund avstår garantireparation efter felsökning.

vad är godkänd bilverkstad egentligen?

Godkänd Bilverkstad säkerställer sund konkurrens, bra villkor för de anställda samt att alla lagar och regler följs så att du som konsument skall känna dig trygg att lämna in din bil hos en Godkänd bilverkstad. (GBV-verkstad) Tyvärr är långt ifrån alla verkstäder med i Godkänd bilverkstad (var 3:e verkstad 2022) och kvalificerar sig ej att vara med i listan över godkända verkstäder.

För mer information om Godkänd bilverkstad och en lista över alla godkända verkstäder, klicka här.